Sunday, August 20, 2006

ПРОЕКТ ПЕЛЕТ

   Од пред неодамна ги финиширав моите завршни подготовки за лансирање во произвоство на мојот Проект ПЕЛЕТ ПЕЧКА.


 


   Имено овој проект го започнав да го работам пред околу една година ,кога дојдов на идеа да воведам старо-нов систем за греење на нашите простори.Секојдневно срекавајки се со фактот дека во светот, па и кај нас, постои конфузија во енергетската исплатливост на одредени пронајдоци (во сферата на греењето и климатизацијата),дојдов до идеја да ја воведам ПЕЛЕТ ТЕХНОЛОГИЈАТА во Македонија.ПЕЛЕТ представува смеса од пресована дрвена пилевина и житарици,која развива голема енергетска вредност при согорување (до 4500 cal. во зависност каква е структурата на смесата).Оваа веке многу одамна смеса на гориво ја зедов за репер во мојот проект.Имено пелет печката се состои од неколку сектори-главно подредени линиски да функционираат безпрекорно.


   Првиот дел е горилникот со каналите,каде се согорува доведениот пелет од шаржерот...(горилникот е гусен со специјални отвори-прецизно дефинирани за довод на точна количина на воздух).


   Следува шаржерот за пелет и механизмот за дотур на пелет.Овие два елементи се поврзани (монтажна врска),и коренспондираат со електрониката.


   Електронскиот дел е и најосетливиот момент од печката.Тој се состои од систем на плочи мегусебно поврзани со контролери.Имено задачата на електронскиот дел е да ја регулира целокупната работа на системот...од самото палење,одржување на сакана температура па до гаснење на системот.Управувањето со електрониката е предвидено да биде....рачно,далечинско дури и преку GPRS-сигнал.Во склоп на електрониката спага и турбина која го диктира топлиот воздух генериран во коморите од печката,како и правецот на движење на истиот.


   Дизајнот на пелет печката е представен на сликите погоре.Главна одлика на надворешниот дизајн е тоа што тој е прилагодлив за секакви амбиенти.Тоа го овозможува самата т.н.ШКОЛКА која се прилагодува на секакави надворешни контури (ако сакаме да надворешниот изглед биде призматичен,цилиндричен дури и дел од торуз е возможна комбинација за надворешен оклоп).Сепак јас првенствено користам призматичен облик со благо заоблени рабови (како на сликите).


   Печката е тестирана овде кај нас,но се уште не ги исполнува EUR стандардите (во смисла на емисија на издувни гасови)...Но тоа и не е некој голем проблем,со мала модификација на коморите (мала корекција на димензиите) ке се изостри високото контролно око на европските установи и стручњаци.Проектот е предвидено да биде изложен на саемот во Верона идната година во Март (се надевам).


 


   п.с. Можам да дадам и подетални информации околу функционалноста на печката,но се разбира до оној момент на мојата дозволена иноваторска граница....сепак проектот е во фаза на законска заштита (патентирање)...10 Comments:

Anonymous Anonymous said...

DODEKA BUGARSKITE DUSMANI ATAKUVAAT NA MAKEDONSKIOT BLOGERAJ, PREDAVNICITE SE ZAEBAVAAT SO PECKI I ZITARICI :)

Monday, August 21, 2006 3:17:00 AM  
Blogger STINGEYE said...

хахахахаааа.....Е шо треба сега јас да земам калашников и да ги тепам еден по еден....Се знае...јас побарав банирање.......добив фак офф....се разбира тоа не ми значи ништо....Јас сум бил и ке бидам против национализам и контра македонизам на македонски нет-простор.....А за печките и житариците....Пријател тие ми носат животна егзистенција,се друго е во втор план...поздрав

Tuesday, August 22, 2006 8:08:00 PM  
Anonymous katika said...

Go dobiv mailot........ce go dzirnam i ce ti go vratam denovive.

Wednesday, August 23, 2006 3:53:00 AM  
Anonymous Челикчомак said...

Anonimni armchair ratnici kolku sakash...

Thursday, August 24, 2006 10:56:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Здравейте, ние сме фирма Екофлам ООД която произвежда пелети от 1999 година. Също така произвеждаме и котли, печки и горелки на пелет гориво. Искаме да навлезем и на пазара в Македония с нашите продукти. Ако се интересувате от възможност за взаима помощ, моля пишете на: ekoflam@mail.bg

Thursday, November 08, 2007 10:49:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

[color=#9ad]Музыканты на праздник [url=http://dejavu-group.ru/svadba.php]Dejavu-group[/url] - это коллектив дипломированных вокалистов и музыкантов на праздник.
[url=http://dejavu-group.ru/index.php]Дежа вю[/url]- один из лидеров в области музыкального сопровождения дней рождения.
В репертуаре музыкантов на праздник Дежа вю около 3 тыс. произведений.
Живая музыка. Ждаз, ретро, хиты 70-80-90-х, диско, поп, шансон, фоновое сопровождение .
Музыкальная группа Дежа вю обладает мощной качественной аппаратурой, которая позволяет заполнить приятным уху звуком как маленькое помещение (фуршет), так и огромное пространство (корпоратив до тысячи человек).

Андрей +7 910 483 8294, Игорь +7 916 623 4047 [/color]

Saturday, January 23, 2010 8:52:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

levaquin affect birth control pillspharma 4 phentermines
[url=http://www.bebo.com/buyxanaxonline1]buy xanax now[/url]

Thursday, February 18, 2010 6:51:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

best pills worst pills lexaprodiscount phentermine diet pills

[url=http://www.bebo.com/buylevitraonline1]buy levitra onlines[/url]

Tuesday, February 23, 2010 7:41:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hello. And Bye.

Saturday, March 20, 2010 6:47:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

тут на данном блоге подобран огромный ассортимент умных статей про [url=http://medbaz.com/news-more-911.html]таблетки от беременности для девушек[/url].

Sunday, March 24, 2013 12:28:00 AM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.0 License. www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws

Glittery texts by bigoo.ws