Wednesday, August 30, 2006

МИЛИОНЕР СО СТИЛ

КАКО СЕ СТАНУВА МИЛИОНЕР СО СТИЛ

Millionaire With Style - video powered by Metacafe

Thursday, August 24, 2006

СЛУЧКА

И ова се случува ако не сте умни


Flash - Animation - video powered by Metacafe

Сепак добро е што постои крајна опција

Sunday, August 20, 2006

ПРОЕКТ ПЕЛЕТ

   Од пред неодамна ги финиширав моите завршни подготовки за лансирање во произвоство на мојот Проект ПЕЛЕТ ПЕЧКА.


 


   Имено овој проект го започнав да го работам пред околу една година ,кога дојдов на идеа да воведам старо-нов систем за греење на нашите простори.Секојдневно срекавајки се со фактот дека во светот, па и кај нас, постои конфузија во енергетската исплатливост на одредени пронајдоци (во сферата на греењето и климатизацијата),дојдов до идеја да ја воведам ПЕЛЕТ ТЕХНОЛОГИЈАТА во Македонија.ПЕЛЕТ представува смеса од пресована дрвена пилевина и житарици,која развива голема енергетска вредност при согорување (до 4500 cal. во зависност каква е структурата на смесата).Оваа веке многу одамна смеса на гориво ја зедов за репер во мојот проект.Имено пелет печката се состои од неколку сектори-главно подредени линиски да функционираат безпрекорно.


   Првиот дел е горилникот со каналите,каде се согорува доведениот пелет од шаржерот...(горилникот е гусен со специјални отвори-прецизно дефинирани за довод на точна количина на воздух).


   Следува шаржерот за пелет и механизмот за дотур на пелет.Овие два елементи се поврзани (монтажна врска),и коренспондираат со електрониката.


   Електронскиот дел е и најосетливиот момент од печката.Тој се состои од систем на плочи мегусебно поврзани со контролери.Имено задачата на електронскиот дел е да ја регулира целокупната работа на системот...од самото палење,одржување на сакана температура па до гаснење на системот.Управувањето со електрониката е предвидено да биде....рачно,далечинско дури и преку GPRS-сигнал.Во склоп на електрониката спага и турбина која го диктира топлиот воздух генериран во коморите од печката,како и правецот на движење на истиот.


   Дизајнот на пелет печката е представен на сликите погоре.Главна одлика на надворешниот дизајн е тоа што тој е прилагодлив за секакви амбиенти.Тоа го овозможува самата т.н.ШКОЛКА која се прилагодува на секакави надворешни контури (ако сакаме да надворешниот изглед биде призматичен,цилиндричен дури и дел од торуз е возможна комбинација за надворешен оклоп).Сепак јас првенствено користам призматичен облик со благо заоблени рабови (како на сликите).


   Печката е тестирана овде кај нас,но се уште не ги исполнува EUR стандардите (во смисла на емисија на издувни гасови)...Но тоа и не е некој голем проблем,со мала модификација на коморите (мала корекција на димензиите) ке се изостри високото контролно око на европските установи и стручњаци.Проектот е предвидено да биде изложен на саемот во Верона идната година во Март (се надевам).


 


   п.с. Можам да дадам и подетални информации околу функционалноста на печката,но се разбира до оној момент на мојата дозволена иноваторска граница....сепак проектот е во фаза на законска заштита (патентирање)...Monday, August 14, 2006

БЛОГЕР


ЗА ОНИЕ КОИ НЕ ЗНААТ ШТО Е БЛОГЕР

Tuesday, August 08, 2006

ОСЕЧАЈ....2 ДЕЛ


ова е мојот последен пост на http://bugar.com.mk

ОСЕЧАЈ....

СЕ ОСЕКАМ КАКО ПТИЦА НЕКОЈА СЛОБОДНА .....КОНЕЧНО ГО СМЕНАВ МОЈОТ БЛОГ СЕРВИС ....ИМЕНО ОД МОРАЛНИ ПРИЧИНИ ПРОТЕСТИРАВ НА БЛОГ.КОМ.МК....И УРЕДНИШТВОТО ТОЛКУ МНОГУ СЕ ВОЗНЕМИРИ....БОЖЕМ СУМ ЈА ПОЕБАЛ ЦЕЛА БУГАРИЈА.....САМО СЕА СУМ ОВДЕ НА ДЕМОКРАТСКИ БЛОГ И ОТСЕГА ПА НАТАМУ КЕ СИ КАЖУВАМ ПРИКАСКИ КАКО МЕНЕ МИ ЛЕЖАТ.......
п.с. Волан прави една споредба прочитај

Monday, May 01, 2006

ново руво

Размислувам да го сменам блог - сервисот ....и така настана мојот прв пост на новиот сервис...Мојот Блог простор на Македонскиот блог сервис ке биде активен... се читкаме..
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.0 License. www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws

Glittery texts by bigoo.ws